pátek 3. července 2009

Česká obchodní inspekce odhalila rekordní výskyt špatného benzínu a nafty, rozdává sice pokuty, ale jména prodejců tají

Z odpovědí ústřední ředitelky ČOI RNDr. Jany Příhodové na otázky www.aktualne.cz o "pančování" pohonných hmot.:
Argumentujete, že zveřejňování konkrétních výsledků vám nedovoluje (zakazuje?) zákon. Konkrétně jaký zákon? Zákon o ČOI chrání jen obchodní tajemství. A ze zákona o svobodném přístupu k informacím dokonce plyne opak.
Brání nám v tom nejen zákon o kontrole, ale i jiné zákony, mezi nimi zákon o ochraně osobních údajů a v neposlední řadě i zákon nejvyšší? Ústava České republiky. Všechny tyto zákony chrání proti svévolnému jednání úřadů a státních byrokratů. Někdy se stane, že jeden zákon je v konfliktu s jiným zákonem a není to situace, ve které jedna právní norma automaticky převáží tu druhou. O tom, která má přednost, může rozhodnout jen soud.

Můj komentář:

Stojí zde proti sobě dva hlavní protichůdné zájmy - zájem na ochranu dobrého jména společností a veřejný zájem ochrany spotřebitele. Právní řád je třeba vnímat jako jeden celek, což paní ředitelka zřejmě dobře ví, když se odvolává na ústavu. Základním smyslem existence státní správy v demokracii je služba občanům a smyslem existence České obchodní inspekce je ochrana občanů spotřebitelů. Zveřejňovat kontrolované subjekty může znamenat poškození dobrého jména, ale pokud jsou zjištěny vážné nedostatky a udělena pokuta, bylo by absurdní tajit před spotřebiteli jména prodejců, od kterých spotřebitelům hrozí nemalá majetková újma. Jsem zvědav jak rozhodne soud.

1 komentář:

  1. Pro zajímavost přikládám závěr šetření ombudsmana v této věci.
    "Rozhodnutí o odmítnutí poskytnutí informace v podobě jmen provozovatelů čerpacích stanic, jimž byly uděleny pokuty, je nezákonné. Obecné setrvávání inspekce na tomto stanovisku může závažně narušit léta pečlivě budovaný systém transparentnosti a otevřenosti veřejné správy."

    Zde je celý text zprávy:
    http://www.ochrance.cz/dokumenty/dokument.php?back=/cinnost/stanoviska.php&doc=1435

    OdpovědětVymazat