úterý 7. prosince 2010

Julian Assange a Wikileaks

Ať už byl skutek Juliana Assangeho jakýkoli, postup vůči němu by měl být v souladu s právem a to tím spíš, že názor na protiprávnost jeho činů není jednoznačný. Na rozdíl od Assangeho činu, je veřejné volání po jeho hlavě činem zjevně protiprávním a vůči dotyčným novinářům a politikům žádné represivní kroky podnikány nejsou. Nejsou ostatně ani podnikány represivní kroky proti pachatelům válečných zločinů, které vyšly dříve najevo (např. G. Busch a jeho waterboarding). Zatím to tedy vypadá, že právo pro mocné a jejich přizvukovače neplatí, resp. platí jen když se to hodí. To není nic nového, avšak z právního hlediska (tedy z hlediska samotného státu) je třeba připomenout, že představitelé demokratických států k nedodržování práva ve volbách mandát nedostali ...

Tuším, že moje Bezplatná právní poradna je svým způsobem součástí hnutí, které zatím nemá jméno. Podstatou je "únik" informací, které by měly náležet všem a namísto toho náleží jen elitám. Zde jde o "únik" znalosti práva, které by měl teoreticky každý občan znát. Sice máme vládní server s aktuálními texty zákonů, ale máme také všeobecnou právní negramotnost, což elitám pochopitelně vyhovuje. Neznalost zákona neomlouvá, ale znalost zákona je drahá, čili chudoba neomlouvá, dalo by se ve zkratce říct a každý asi cítí, že tento koncept má ke spravedlnosti daleko. Někdo může namítnout, že nikdo zatím nic lepšího nevymyslel - ovšem ono také není divu, když každý nový režim intelektuální elitu buď umlčí nebo zkorumpuje, aby nemyslela (a nesoucítila). Koupená myšlenka je jako koupená muzika - navenek je skvělá, ale podstata chybí.

Dalajláma řekl, že soucit je jedna z vrcholných forem stavu lidské duše. Lidová moudrost to vidí podobně, protože co osvobodilo Ivánka od medvědí hlavy? Nebylo to dobré skutky pro dobré skutky, ale soucit. Nevím, co vedlo Juliana Assangeho k jeho akcím. Mocní se bojí, že touha po moci. Já osobně doufám, že kořenem akcí celého hnutí okolo Wikileaks je soucit s obětmi moci, krerý se navenek projevuje jako odpor k moci, protože jinak by všechna ta skandální odhalení a hackerské útoky ztrácely smysl.



Žádné komentáře:

Okomentovat