čtvrtek 30. července 2009

Romové se v Počernicích zabydlují

Místo postupného uklidnění se situace kolem desítek rumunských Romů, kteří v rozporu s českými zákony a tváří v tvář pražským policistům a strážníkům klidně táboří v přírodní rezervaci u počernického rybníka, dramatizuje. Starosta Dolních Počernic Zbyněk Richter (ODS) je ze stavu v lokalitě zoufalý.

Za táboření na zákonem chráněném místě přitom v Česku hrozí fyzické osobě pokuta až 100 tisíc korun. „Zakázáno je ale vandalství i na veřejných prostranstvích mimo rezervace, jako znečišťování, lámání větví, rozdělávání ohně a táboření. Za to můžeme na místě udělit pokutu až 1000 korun,“ řekl Právu náměstek šéfa pražských strážníků Ludvík Klema. Ve správním řízení se podle něj pokuta může vyšplhat až na 15tisíc.

Romský vůdce Robinson Dimofte před tím řekl Právu, že netrvají na přebývání u Počernického rybníka, ale nabízený kemp byl pro ně příliš drahý. S odjezdem z Prahy však nepočítají, dokud nebude z nemocnice propuštěn jejich krajan.

Jak Právo zjistilo na místě, stále tu před policejním zátarasem i na břehu rybníka parkovala zhruba desítka vozů, vesměs BMW s poznávacími značkami Litvy, Německa a Velké Británie. Za tábořícími rumunskými Romy navíc několikrát za den přijeli čeští Romové. Co však bylo horší, situaci na místě začalo ve středu odpoledne nenápadně okukovat už i několik mladíků s vyholenými hlavami.

Jednání Romů zatím tvrdě kritizuje řada Pražanů. Například Jana Nováková si postěžovala, že český stát a pražské úřady rumunským Romům bezdůvodně a zbaběle ustupují. „Zaráží mě jako řádného občana, že zákony, nařízení a vyhlášky v této zemi musí respektovat jen někdo. Kdyby toto udělal náš občan v některé zemi Evropy s rozvinutou kulturou cestování, asi by byl rychle z místa pryč,“ uvedla Nováková. (zdroj: novinky.cz)

Můj komentář:

Normální český občan by dostal pokutu a exekutor by mu zabavil BMW. Kdyby český občan něco takového provedl v Německu, tak bude muset platit ber kde ber.

Tuhle jsem slyšel, že v Bojkovicích mají nainstalovaný kamerový systém, který kontroluje, jestli občané chodí po přechodu pro chodce ... v obci jsou cca čtyři přechody a jediná světla na přejezdu.

Nějak mi to celé nejde dohromady ...

Žádné komentáře:

Okomentovat