pátek 17. července 2009

Kanada, víza a naše členství v EU

(zdroj: www.deník.cz)

Jak známo, Kanada zavedla víza pro ČR.

Česko kvůli členství v EU nemůže Kanadě odvetně zavést vízovou povinnost pro její občany. Kohout ale včera potvrdil, že Česko bude chtít využít takzvanou klauzuli solidarity. Podle ní by v případě zavedení víz pro jednu zemi měly víza zavést hromadně všechny státy sedmadvacítky. Pokud by státy EU odmítly zavést víza pro Kanadu, bude celou situaci muset vyřešit soud. „Potřebujeme výrok Evropského soudního dvora, na který se obrátíme,“ potvrdil Kohout. V případě, že soud by klauzuli solidarity označil za neplatnou, Česko by dostalo šanci navzdory normám EU víza pro kanadské občany recipročně zavést.

„Zavedení víz přišlo v nejhorším možném termínu. Kanada vloni navštívilo přibližně 30 tisíc českých turistů a právě nyní v létě je nejvyšší sezona, kdy Kanadu navštěvuje až čtyři tisíce českých turistů měsíčně,“ potvrdil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

„Velkým problémem však zůstává fakt, že stovky českých turistů mají zaplacené cesty od čtvrtka do konce tohoto týdne a jelikož není v Praze možné si o vízum zažádat, musí podat žádost až ve Vídni, což bude pro mnohé z nich obrovský časový problém. Smůlu mají ti, co to nestihnou, v případě, že neobdrží či si nestihnou zajistit víza do Kanady, tak nemají žádný nárok na vrácení zaplacených peněz od leteckých společností či cestovních kanceláří,“ dodal Okamura.

Můj komentář:

Evropská Unie jako celek se nás nezastala. Ačkoli to asi není právně jednoduché, mohla se za nás okamžitě postavit politicky, alespoň nějakým prohlášením (jako to udělaly Slovensko nebo Švédsko). Neučinila tak a já v tom cítím takový malý Mnichůveček.

Kanada zavedla víza proti členskému státu EU, ale přestože ČR sama díky členství v EU víza Kanadě zavést nemůže, EU se jako celek za svého člena nijak nepostavila. Snad to bude dobré alespoň k tomu, aby si lidé uvědomili, co to znamená omezená suverenita.

Žádné komentáře:

Okomentovat