pátek 3. července 2009

Polatky ve zdravotnictví a chování ČSSD

Jen velice stručně se pokusím shrnout, o co mi jde. Všichni víme o poplatku 30 Kč ve zdravotnických zařízeních a o pozdvižení, které se kolem toho strhlo. ČSSD ve volbách do krajů slibovala, že tyto poplatky v krajských nemocnicích zruší. Když se dostala k moci, zjistila, že je nejprve třeba změnit zákon a pak teprve lze něco zrušit. Aby dostála volebnímu slibu, vymyslela právnickou kličku, že totiž 30 Kč poplatky bude platit z kraj místo pacienta. Formálně to bylo vyřešeno tak, že sice pacient 30 Kč zaplatil, ale zároveň s ním byla uzavřena darovací smlouva, na základě které mu kraj daroval 30 Kč zpět.

Můj komentář:

Podle mého názoru by bylo možné všechny tyto darovací smlouvy prohlásit za neplatné pro obcházení zákona.

§ 39 občanského zákoníka (40/1963 Sb.)
Neplatný je právní úkon, který svým obsahem nebo účelem odporuje zákonu nebo jej obchází anebo se příčí dobrým mravům.

ČSSD vlastně mocensky zaštítila obcházení zákona. Podle mne je zcela nepřijatelné, aby demokratická strana hledala a realizovala způsob jak se vyhnout platnému zákonu. Pokud s obsahem zákona nesouhlasí, od toho je tu politická soutěž, aby usilovala o jeho změnu v parlamentu a ne jej obcházela takovou kvazilegální cestou. Slíbil jsem, že se omezím jen na právní a nikoli politické komentáře, proto nechám mluvit ústavu:

Ústava České republiky (1/1993 Sb.)
Čl.1 odst.1
Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana.
Čl.5
Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů.

Žádné komentáře:

Okomentovat