čtvrtek 9. července 2009

Squat "Milada" - vlastnické právo k domu

V souvislosti s vyklizením sqatu "Milada" se objevují různá problematická tvrzení. Za všechny uvádím:

Vila Milada byla v devadesatych letech urcena k demolici, doslo k jejimu vymazani z katastru nemovitosti a tedy i prestala pravne existovat. K demolici, ale nedoslo, a tak doslo k zasquatovani objektu. Objekt navic patri nejake statni instituci, ktera se ho nesnazila vyuzivat. Co chci rict je, ze squateri bydleli v dome, ktery pravne neexistoval, tudiz ho nikdo nevlastnil, takze nebylo zasahovano do nicich majetkovych prav. V okamziku, kdy byl objekt znovu zapsan do katastru doslo k jeho vyklizeni. Z tohohle pohledu nevidim nikde zadny problem.

Můj komentář:

Já problém vidím. To, že objekt nebyl zapsán v katastru nemovitostí neznamená, že "nikomu nepatřil" nebo že "právně neexistoval". Katastr nemovitostí představuje evidenci vlastnických práv a nikoli jejich samotnou existenci. Vlastnické právo k objektu nezaniklo výmazem z katastru, ale zaniklo by teprve až zničením věci, tedy demolicí.

Jinak, s neobtěžujícím squaterstvím sympatizuji. Nesouhlasím pouze s právním hodnocením.

2 komentáře:

  1. Já myslel, že každá nemovitost musí být zapsána do katastru nemovitostí. Jak potom může dotyčná osoba, na niž se vlastnické právo nemovitosi vztahuje, ale zároveň její nemovitost neni zapsána v příslušném katasru, právně obhajovat a dokázat svůj vlastnický nárok? Jak získám nemovitost, která není zapsána v katastru a zároveň není po demolici?

    OdpovědětVymazat
  2. Ne každá nemovitost musí být zapsaná v katastru (například vinný sklep nemusí). Zapsány musí být pouze ty nemovitosti o nichž to stanoví zákon. Ale i u těch nemovitostí, které zapsány být musí, nelze tvrdit, že pokud zapsány nejsou, tak tím pádem vlastník není vlastníkem. Opakuji, že zápis v katastru je pouze evidencí práv, sám o sobě právo nezakládá.

    Jistěže nakládání s takovou nemovitostí je obtížné, ovšem nikoli nemožné. Pokud není nemovitost zapsána v katastru, tak se vlastnický nárok musí dokázat na základě jiných listin - např. kupní či darovací smlouvy, jiné smlouvy o převodu, dědické řízení, dokazovat lze i splnění podmínek vydržení atd.

    OdpovědětVymazat